![](/images/history-ekpa/aristidis-antsaklis.JPG)
O Καθηγητής κ.
Αριστείδης Αντσακλής, διετέλεσε Διευθυντής της Α’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής από 1η Σεπτεμβρίου 2005 έως και την 31η Αυγούστου 2013.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και μετά τη λήψη της ειδικότητας του εξειδικεύτηκε στην Εμβρυομητρική Ιατρική ως Council of Europe research fellow και honorary lecturer στο Department of Obstetrics Gynecology στο University College Hospital, University of London δίπλα στον Καθηγητή D. V. Fairweather. Το 1976 συνέχισε την εξειδίκευση του στο Yale University.
Το 1981, υποστήριξε τη διατριβή του με τίτλο "Προγεννητική διάγνωση των διδύμων εμβρύων με εμβρυοσκόπηση και λήψη εμβρυικού αίματος".
Το 1993, ως Αναπληρωτής Καθηγητής ανέπτυξε το Τμήμα της Εμβρυομητρικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, εξελίσσοντας το σταδιακά σε πανελλαδικό κέντρο αναφοράς τόσο σε επίπεδο προγεννητικής διάγνωσης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης και συμβουλευτικής επιπλεγμένων κυήσεων.
Παράλληλα αναβάθμισε τη Μονάδα Νοσηλείας Κυήσεων Υψηλού Κινδύνου.
Το 2002, εκλέχτηκε τακτικός Καθηγητής στην Έδρα της Α’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής.
Οι δραστηριότητες στα διδακτικά του καθήκοντα και τις επιστημονικές του δημοσιεύσεις ήτο πλούσιες.
Παράλληλα ο Α. Ανστακλής είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος σε μεγάλο αριθμό συντακτικών επιτροπών όπως στα Perinatal Medicine, Ultrasounds & Fetal Medicine, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μαιευτήρων Γυναικολόγων, πρόεδρος για αρκετά χρόνια στην Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος στην Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Διάγνωσης & Θεραπείας του Εμβρύου, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος έως το 1992 στην Ελληνική Εταιρεία Υπερήχων στη Μαιευτική και Γυναικολογία, μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου της Ελληνικής Εταιρείας Εμβρυομητρικής Ιατρικής και μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών.
Επίσης είναι μέλος της Επιτροπής Σύνταξης σε Ιατρικές Εφημερίδες και Περιοδικά, αντιπρόεδρος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του World Association of Perinatal Medicine. Μέλος του Συμβουλίου της Διεθνούς Κοινότητας: "The fetus as a patient".
Μέλος του “Fetoscopy Working Group” και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Maternal and Perinatal Health and Obstetrics FIGO από το 1997.
Υπήρξε εκλεγμένος Πρόεδρος του European Association of Perinatal Medicine (2002-2004), Πρόεδρος του 19th European Congress of Perinatal Medicine που έλαβε μέρος στην Αθήνα το 2004 και Πρόεδρος του EAPM για τα έτη 2004-2006. Είναι μέλος της International Academy of Perinatal Medicine, αντιπρόεδρος της Mediterranean Union on Ob/Gyn, συνεργάζεται στην έκδοση του The Donald School Journal of Ultrasound in Ob/Gyn, και εκδότης του Ελληνικού περιοδικού “Περιγενητική ιατρική και Νεογνολογία” και “Ultrasonography”.
Κατά τη θητεία του διορίστηκαν μετά από κρίση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών 5 νέοι Λέκτορες και 5 νέοι Επιμελητές ΕΣΥ οι οποίοι στρατολογήθηκαν και τοποθετήθηκαν στα Τμήματα της Κλινικής με τέτοιον τρόπο, ούτως ώστε να αποτελέσουν τα νέα στελέχη της Α' Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής, ενώ παράλληλα εξελίχθηκαν σε ανώτερες βαθμίδες 22 Ιατροί της Κλινικής.
Στη διάρκεια της θητείας του, το Ακαδημαϊκό Έτος 2008 η Μονάδα της Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων στη Μαιευτική & Γυναικολογία κρίθηκε και αναγνωρίστηκε από την European Board and College of Obstetrics and Gynecology (EBCOG) και την European Association of Perinatal Medicine (EAPM) και έλαβε Πιστοποίηση Εκπαίδευσης και Λειτουργίας (Accreditation of the European Board and College of Obstetrics and Gynecology).
Επίσης το Ογκολογικό της Τμήμα του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», συμπεριλαμβανομένου και του Τμήματος Μαστού, το 2007 κρίθηκε και αναγνωρίστηκε από την European Society of Gynecological Oncology (ESGO) και έλαβε Πιστοποίηση Εκπαίδευσης και Λειτουργίας (Accreditation of the European Society of Gynecological Oncology).
Παράλληλα μετά από επίπονες προσπάθειες κατάφερε να ανακαινισθούν πλήρως τα Εξωτερικά Μαιευτικά Ιατρεία, η Πτέρυγα Κόνσολα, το Μουσείο του Νοσοκομείου, η Αίθουσα Τοκετών, και η Ανάνηψη της Γυναικολογικής Κλινικής στον 4ο όροφο. Διετέλεσε Πρόεδρος στον Τομέα Μητέρας Παιδιού στην Ιατρική Σχολή και αναδιάρθρωσε τη λειτουργία της Α' Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής με τον Εσωτερικό Κανονισμό υπ.αρ. ΦΕΚ 1535/17.8.2007.
Το ίδιο Ακαδημαϊκό Έτος ίδρυσε τη Μονάδα Μεταβολωμικής της Κύησης – μοναδική Μονάδα πανελλαδικά – γεγονός που φανερώνει τον καινοτόμο προσανατολισμό του στο ερευνητικό πεδίο.Έχει συγγράψει μόνος και με συνεργάτες πληθώρα εργασιών ελληνικές και ξενόγλωσσες, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια ή δημοσιευθεί σε Ελληνικά και Διεθνή Περιοδικά ή Πρακτικά Συνεδρίων.
Το 2010 εξέδωσε το σύγγραμμα Μαιευτική και Γυναικολογία το οποίο αποτελεί μια προσπάθεια να καταγραφεί η πιο σύγχρονη και ενημερωμένη γνώση καλύπτοντας όσο το δυνατό μεγαλύτερο φάσμα πάνω στο κλινικό αλλά και ερευνητικό πεδίο της Μαιευτικής και Γυναικολογίας.